dilluns, 17 d’octubre del 2011

QUÈ ÉS LA DISLÈXIA? CONCEPTE

La dislèxia és, definida segons l'associació catalana de la dislèxia, una dificultat significativa i persistent en la forma escrita del llenguatge, que és independent de qualsevol causa intel·lectual, cultural i emocional i que, per tant, apareix malgrat tenir una intel·ligència adequada, una escolarització convencional i una situació sociocultural dintre de la normalitat. O un trastorn de la capacitat d’identificar, comprendre i reproduir els símbols del llenguatge escrit definida segons el diccionari de l'institut d'estudi de la llengua catalana.

També podem definir-la, tal com ho fa la Viquipèdia enciclopèdia internauta, com al trastorn per excel·lència del llenguatge escrit caracteritzada per una lectura i escriptura pobres en les persones que el pateixen. La federació mundial de neurologia, que en fa una descripció semblant a totes les altres, la defineix com a el trastorn que es manifesta en forma de dificultat per aprendre a llegir a través de mètodes convencionals de instrucció, encara que el coeficient intel·lectual sigui l'adequat a l'entorn sociocultural del subjecte.

Per mi, dislèxia, significa tant sols la dificultat que presenten algunes persones a l'hora de llegir i escriure que els dificulta, a més, l'aprenentatge. Aquesta dislèxia és cònica, és a dir, per a tota la vida.

Segons una web científica anglesa, The Real Science, la dislèxia és un trastorn que no afecta només a les capacitats de llegir i d'escriure, sinó que també afecta a la capacitat de retenir la memòria i a la capacitat de prestar atenció. Aquest institut treballa amb nens que pateixen aquesta dificultat i intenta descobrir d'on prové el problema. The Real Science creu que el cervell n'és el principal causant tal com ja havien proposat anteriorment els professors Morgan i Bastian.

En aquesta pàgina web també es poden veure vídeos que s'emeten amb la finalitat de mostrar el problema i aconseguir conscienciar la població per fer-lo més familiar que mai. Permetre entendre el trastorn i aconseguir millorar-lo és el seu màxim desig. La web confia en què algun dia, amb la ciència més avançada que mai, la dislèxia no serà un problema per a ningú. Senzillament s'operarà.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada